Kraj berbe maslina

Berba maslina je u punom jeku, gdje god i pri kraju, i jasno je da je urod ove godine slabiji nego prethodnih. Natprosječno visoke temperature i suša ostavile su traga. Kvaliteta uroda i zadovoljstvo berbom ovisi o mikrolokaciji, ali ipak, ovo je vrijeme za koje se maslinari pripremaju čitavu godinu, kada polja, doci, strane i gaji naših otoka i priobalja ožive, kada je sve posvećeno berbi i obradi maslina sa željom da se proizvede vrhunsko maslinovo ulje koje će donijeti najveći gušt. 

Početak berbe varira od maslinara do maslinara i od mista do mista, ali obično kreće oko blagdana Svih svetih, jer su naši stari tradicionalno započinjali berbu iza Dušnog dana. Često se može čuti “Dušni dan, skale van”. Berba ovisi i o sorti masline koja se bere, što se zove sortna berba, kao i o vremenskim (ne)prilikama. Berba je najljepši dio posla, gotovo meditativan, a ima i svoje male zakonitosti i običaje. Masline za proizvodnju ulja beru se ručno, ali mogu se i “trgati”, grabljati i obrađivati mehanički. Dobro je uz berbu obaviti i čišćenje maslina od suhih grana.  Berba traje cijeli dan uz obaveznu marendu u masliniku, po mogućnosti valja staviti nešto na gradele. Uvečer se ubrane masline prebiru i čiste od grančica i lišća, a nakon toga idu u maštel s morskom vodom i čekaju prešu u uljari.

“Dušni dan, skale van”

Zbog ljubavi, tradicije i gušta naše je ulje poznato po svojoj kvaliteti i spada među najbolja na svijetu, a priznanje je dobilo i u vidu oznaka zaštite izvornosti. Na našoj platformi registrirano je preko trideset malih lokalnih maslinara. Volite li istarsko Ekstra djevičansko maslinovo ulje, nađite ga kod OPG Kozlović Dario, ili u uljari Torkop, vrhunskih maslinara koji za svoja ulja imaju i zaštićene oznake izvornosti na razini EU. Draže vam je dalmatinsko? Potražite ga kod OPG Petar Grgin ili naručite domaće korčulansko od OPG Petar. Jedva čekamo friško maslinovo ulje naših provjerenih maslinara.