Locavore vodič za savršeni Advent kod kuće

Zagrebački Advent dobio je nagradu za najbolji Advent u Europi čak tri puta i postao dijelom adventske tradicije svih Zagrepčana, pa i šire. Prošle godine nam je neizmjerno falio, ove je znatno skromniji, a dugo smo brinuli hoće li se uopće i održati. Neovisno o gradskom Adventu i pandemiji, prosinac je u znaku adventskog slavlja. Zašto dio atmosfere ne biste preselili i doma? Što vam sve treba za savršeni Advent kod kuće? Donosimo vam mini vodič.

Za pravi adventski ugođaj i blagdansko raspoloženje pokraj božićnih ukrasa, treba vam dobra hrana i piće, a Advent je najpoznatiji po nezaobilaznim i tradicionalnim kobasicama i kuhanom vinu.

Prvo se dakle treba dobro zagrijati kuhanim vinom, a da bi kuhano vino bilo dobrog okusa trebate i kvalitetno vino. U pravilu se grije crno vino, ali ima zanimljivih recepata i s bijelim vinom. Na našoj platformi registrirano je više od 70 domaćih proizvođača vina iz svih vinskih regija Hrvatske, pa nije teško pronaći nešto po svom guštu. Uz tradicionalno kuhano vino, na Adventu su uvijek tražene i domaće rakije, a s time vam mogu pomoći domaći proizvođači voćnih i biljnih likera i rakija – Suza – Croatia spirit i Natura Antunović.

E onda se treba najesti! Domaće kobasice u svim rasponima ljutine nađite kod OPG Nikola Vukovski, Istarska kobasica Buršić ili OPG Kulen Novosel.

Za kraj, treba vam nešto slatko. Kolače možete peći sami, ali najslađe je naručiti gotove. Klašune – tradicionalne prhke kolače punjene orasima, domaćom koricom od limuna i naranče s rakijom od ruže naručite s Korčule iz malog gospodarstva Škatula. Ako su vam draži kolači od meda javite se OPG Sirovec Dražen.