Posebna suradnja Grada Opuzena i Locavore.hr platforme

U Opuzen ćete se zaljubiti na prvi pogled. Što zbog gostoljubivosti i blagog temperamenta mještana, što zbog kulturne baštine i neobičnih prirodnih ljepota kojih ovdje ne nedostaje. Gradić južne Dalmacije, udaljen na sat vremena od Splita i na sat od Dubrovnika, netipično je dalmatinsko misto. Dalmatinska zemlja posvuda je škrta, ali to ne vrijedi za dolinu Neretve. 

Grad se ugnijezdio 12 kilometara uzvodno od ušća rijeke Neretve, delte nastale taloženjem sedimenta koje je rijeka donijela iz svog gornjeg sliva. Sedimentacija je tlo učinila iznimno bogatim i plodnim, zbog čega dolinu Neretve često nazivaju i “hrvatskom Kalifornijom”.

Uz to, kraj prosječno ima čak 260 sunčanih dana godišnje. Upravo ti specifični okolišni čimbenici uz tradicionalni uzgoj, učinili su dolinu Neretve i Opuzen poljoprivrednim središtem Hrvatske, poznatom po agrumima, voću, povrću, a najviše po zaštitnom znaku doline – legendarnoj i omiljenoj neretvanskoj mandarini, koja je priznanje dobila i u vidu zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. 

Neretvanska mandarina priznanje je dobila i u vidu zaštićene oznake izvornosti te zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU.

A upravo omiljenoj voćki u čast u Opuzenu se od 14. do 16. listopada održavaju Dani mandarina, manifestacija koja ima i edukativni i zabavni element, pa se tako kraj radionice o upravljanju zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-Neretvanske županije i panelu o održivom razvoju i ekološkoj poljoprivredi, održava i gaming turnir u stolnom tenisu.

Ne čudi da je u Opuzenu registrirano više od 800 malih obiteljskih gospodarstava, a upravo zbog njih su Grad Opuzen i Turistička zajednica Opuzena s našom platformom dogovorili posebnu suradnju te su svim svojim proizvođačima proizvoda i usluga omogućili posebne uvjete registracije – besplatno korištenje platforme u trajanju od godine dana.

Grad tako proizvođačima nudi jedinstvenu priliku za  povećanje vidljivosti, promocije i prodaje, a vlasnici OPG-ova mogu se registrirati na linku.